Przepis na Zupe-krem z dyni (5 porcji) | zero waste - Przepis w Garze

Przepis na Zupe-krem z dyni (5 porcji) | zero waste

Przepis na Zupe-krem z dyni (5 porcji) | zero waste

24,99  z VAT

W skrócie:

Własne eksperymenty wychodzą najsmaczniej, jak już kiedyś pisałam. Poprzednia zupa była bez smaku, kolejna dużo za ostra jak dla mnie, no i nareszcie udało mi się zrobić zupę delikatnie słodką a zarazem lekko pikantną. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki to może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i na prawdę pysznie. A już powoli poddawałam się i myślałam, że nie da się zrobić dobrej, smacznej dyni.

Dostępność:

Dostępny

Ilość porcji: 5
Kuchnia: Wegańska
Rodzaj dania: Obiad, Kolacja
W pudełu: 2 kg dyni, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2,5 cm świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki curry, puszka mleczka kokosowego, kilka gałązek świeżej kolendry
Opis:

Własne eksperymenty wychodzą najsmaczniej, jak już kiedyś pisałam. Poprzednia zupa była bez smaku, kolejna dużo za ostra jak dla mnie, no i nareszcie udało mi się zrobić zupę delikatnie słodką a zarazem lekko pikantną. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki to może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i na prawdę pysznie. A już powoli poddawałam się i myślałam, że nie da się zrobić dobrej, smacznej dyni.


Składniki w Twoim pudełku:

2 kg dyni; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2,5 cm świeżego imbiru; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1/2 łyżeczki curry; puszka mleczka kokosowego; kilka gałązek świeżej kolendry


Dodatkowo będziesz potrzebował:


Oliwę z oliwek, grzanki, sól, pieprz.


Wartości odżywcze:


Kalorie: 1253

Białko: 36g

Węglowodany: 196g

Tłuszcze: 57g

* Zamawiając 1szt. otrzymasz składniki na 4-5 porcji.


* Przed zakupem pudełka ze składnikami na Twój przepis sprawdź informacje znajdujące się w zakładce alergeny.

Przepis na Zupe-krem z dyni

Name: Zupa-krem z dyni

Author: ramydada - Weronika Woźniak

Description: Zupa-krem z dyni. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki, może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i pysznie.

Total Time: 30M

Type: obiad

Recipe Yield: 5

Recipe Ingredients: 2 kg dyni, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2,5 cm świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki curry, puszka mleczka kokosowego, kilka gałązek świeżej kolendry

Calories: 1253

Sending
User Rating 5 (1 vote)

To może Ci się spodobać

    Przepis na Kluski śląskie
    Label
    W E G E

    Przepis na Kluski śląskie (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    9,99  z VAT

    To najszybszy i najprostszy przepis na kluski śląskie. Zdradziła mi go babcia pochodząca z Prudnika, więc zna się na rzeczy.

    Przepis na Serowe oponki karnawałowe
    Label

    Przepis na Serowe oponki karnawałowe (35 sztuk) | zero waste

    0 out of 5
    29,99  z VAT

    Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na “małe co nieco”. Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 

    Przepis na Drożdżowe racuchy
    Label
    W E G E

    Przepis na Drożdżowe racuchy (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    9,99  z VAT

    Miałam to szczęście mieć 3 babcie (a w zasadzie licząc prababcię to 4). Każda potrafiąca wspaniale gotować, a co najważniejsze każda umiała gotować coś zupełnie innego. Babcia Krysia była najlepsza do racuchów i ciast drożdżowych. Często zimą (pewnie na ferie, choć tego już nie pamiętam) przyjeżdżała do nas z dziadkiem żeby się mną zająć jak rodzice byli w pracy i smażyła dla dziadka i dla mnie drożdżowe racuchy właśnie. Pamiętam jak się nimi zajadaliśmy. Po tygodniowym pobycie u nas, mi przybywało tak pewnie z 5 kilo więcej, choć i tak dzieckiem byłam okrąglutkim. Takich racuchów nie jadłam od bardzo dawna, ale ostatnio naszła mnie wielka na nie ochota. Niestety Babcia nie zdążyła nauczyć mnie robić swoich placków, co zresztą starała się później zrobić moja ciotka, która z nią na co dzień kucharzyła. Ten przepis jest jednak zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego “Cukiernia Lidla”. Dobrze, że przemyślałam wcześniej sprawę i podwoiłam ilość składników, ponieważ przepis jest na 4 porcje, ale my najedliśmy się we dwoje (czyli zjedliśmy po 4 porcje na głowę, ale przecież racuchów nigdy za wiele)

    Przepis na Kremową zupę z cukinii
    Label
    W E G E

    Przepis na Kremową zupę z cukinii (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    14,99  z VAT

    Erasmus w Szwecji? Polecam dla osób, które nie boją się ciemności i zimna. Dziś po raz pierwszy od ponad tygodnia wyszło słońce. Zazwyczaj jest pochmurno – szaro buro i ponuro. Dlatego też mimo, że na ogół nie przepadam za zupami, mam tu na nie wielką ochotę. Razem z Sofią, moją współlokatorką z Hiszpanii, próbujemy poprawić sobie humor i rozgrzać się razem gotując. Tym razem zupa z cukinii z przepisu jej mamy, bo jest smaczna, rozgrzewająca, szybka do przygotowania i tania (co na tutejsze warunki, jest ważnym kryterium).

Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.