Przepis na Zupe-krem z dyni (5 porcji) | zero waste

Przepis na Zupe-krem z dyni (5 porcji) | zero waste

24,99  z VAT

W skrócie:

Własne eksperymenty wychodzą najsmaczniej, jak już kiedyś pisałam. Poprzednia zupa była bez smaku, kolejna dużo za ostra jak dla mnie, no i nareszcie udało mi się zrobić zupę delikatnie słodką a zarazem lekko pikantną. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki to może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i na prawdę pysznie. A już powoli poddawałam się i myślałam, że nie da się zrobić dobrej, smacznej dyni.

Dostępność:

Dostępny

Ilość porcji: 5
Kuchnia: Wegańska
Rodzaj dania: Obiad, Kolacja
W pudełu: 2 kg dyni, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2,5 cm świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki curry, puszka mleczka kokosowego, kilka gałązek świeżej kolendry
Opis:

Własne eksperymenty wychodzą najsmaczniej, jak już kiedyś pisałam. Poprzednia zupa była bez smaku, kolejna dużo za ostra jak dla mnie, no i nareszcie udało mi się zrobić zupę delikatnie słodką a zarazem lekko pikantną. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki to może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i na prawdę pysznie. A już powoli poddawałam się i myślałam, że nie da się zrobić dobrej, smacznej dyni.


Składniki w Twoim pudełku:

2 kg dyni; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2,5 cm świeżego imbiru; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1/2 łyżeczki curry; puszka mleczka kokosowego; kilka gałązek świeżej kolendry


Dodatkowo będziesz potrzebował:


Oliwę z oliwek, grzanki, sól, pieprz.


Wartości odżywcze:


Kalorie: 1253

Białko: 36g

Węglowodany: 196g

Tłuszcze: 57g

* Zamawiając 1szt. otrzymasz składniki na 4-5 porcji.


* Przed zakupem pudełka ze składnikami na Twój przepis sprawdź informacje znajdujące się w zakładce alergeny.

Przepis na Zupe-krem z dyni

Name: Zupa-krem z dyni

Author: ramydada - Weronika Woźniak

Description: Zupa-krem z dyni. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki, może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i pysznie.

Total Time: 30M

Type: obiad

Recipe Yield: 5

Recipe Ingredients: 2 kg dyni, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2,5 cm świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki curry, puszka mleczka kokosowego, kilka gałązek świeżej kolendry

Calories: 1253

Sending
User Rating 5 (1 vote)

To może Ci się spodobać

    Przepis na Babeczki "cupcakes’y" z masłem orzechowym i lukrem
    W E G E

    Przepis na Babeczki “cupcakes’y” z masłem orzechowym i lukrem (18szt) | zero waste

    0 out of 5
    34,99  z VAT

    Zawsze zachwycałam się tak ślicznie wyglądającymi cupcakes’ami na zdjęciach i w amerykańskich filmach. Wreszcie nadarzyła się okazja żeby po raz pierwszy spróbować je zrobić i podarować jako urodzinowy prezent. Były przepyszne, choć kto za lukrem nie przepada lepiej niech zrobi bez niego, ponieważ razem babeczki są baaardzo słodkie. O i jeszcze jedno. Od dawna zastanawiałam się czemu istnieje podział na muffiny i cupcakesy. Doszperałam się i mogę się z wami podzielić wiedzą – obie babeczki swoją historię rozpoczynają w Stanach Zjednoczonych, różnica tkwi w składnikach oraz sposobie przyrządzania – muffiny zawierają w sobie olej, a ciasto wyrabia się dość niedbale – nie dbając o podział na składniki suche i mokre – wszystko miesza się razem. Natomiast cupcakes’y są z dodatkiem masła, które ucieramy, dzięki czemu zyskują delikatną, puszystą konsystencję. Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej smakują mi jedne czy drugie babeczki – jednego jestem pewna – słodkości nigdy dość!

    Przepis na Żurawinowe pancakes z migdałami
    W E G E

    Przepis na Żurawinowe pancakes z migdałami (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    14,99  z VAT

    Na leniwe niedzielne śniadanie ze słońcem, które wreszcie się pojawiło. Na śniadanie na trawie czy też do łóżka. A może na niedzielne śniadanie dla mamy z okazji Dnia Matki. Wszystkie wymówki są dobre żeby zjeść tak przepyszne PANCAKESY Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI. 

    Przepis na Drożdżowe racuchy
    W E G E

    Przepis na Drożdżowe racuchy (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    9,99  z VAT

    Miałam to szczęście mieć 3 babcie (a w zasadzie licząc prababcię to 4). Każda potrafiąca wspaniale gotować, a co najważniejsze każda umiała gotować coś zupełnie innego. Babcia Krysia była najlepsza do racuchów i ciast drożdżowych. Często zimą (pewnie na ferie, choć tego już nie pamiętam) przyjeżdżała do nas z dziadkiem żeby się mną zająć jak rodzice byli w pracy i smażyła dla dziadka i dla mnie drożdżowe racuchy właśnie. Pamiętam jak się nimi zajadaliśmy. Po tygodniowym pobycie u nas, mi przybywało tak pewnie z 5 kilo więcej, choć i tak dzieckiem byłam okrąglutkim. Takich racuchów nie jadłam od bardzo dawna, ale ostatnio naszła mnie wielka na nie ochota. Niestety Babcia nie zdążyła nauczyć mnie robić swoich placków, co zresztą starała się później zrobić moja ciotka, która z nią na co dzień kucharzyła. Ten przepis jest jednak zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego “Cukiernia Lidla”. Dobrze, że przemyślałam wcześniej sprawę i podwoiłam ilość składników, ponieważ przepis jest na 4 porcje, ale my najedliśmy się we dwoje (czyli zjedliśmy po 4 porcje na głowę, ale przecież racuchów nigdy za wiele)

    Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    24,99  z VAT

    Szpinak nie smakował tak, jak go zapamiętałam z dzieciństwa. Liście były chrupiące i miały rewelacyjny smak. Postanowiłam z nim poszaleć i zainspirowana różnymi przepisami przygotowałam orientalnego kurczaka ze szpinakiem. I był to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie!

Przepis w Garze
Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.