Przepis na Serowe oponki karnawałowe (35 sztuk) | zero waste - Przepis w Garze

Przepis na Serowe oponki karnawałowe (35 sztuk) | zero waste

Przepis na Serowe oponki karnawałowe (35 sztuk) | zero waste

29,99  z VAT

W skrócie:

Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na “małe co nieco”. Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 

Dostępność:

Dostępny

Ilość porcji: 6
Kuchnia: Świata
Rodzaj dania: Przekąska, Deser
W pudełku: 500 g białego sera tłustego (twarogu), 500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 4 żółtka, 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu, 250 ml kwaśnej śmietany, Olej rzepakowy, Smalec, cukier puder do posypania
Opis:

Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na “małe co nieco”. Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 


Składniki w Twoim pudełku:

500 g białego sera tłustego (twarogu); 500 g mąki pszennej; 50 g cukru; 2 łyżeczki cukru trzcinowego; 4 żółtka; 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka octu; 250 ml kwaśnej śmietany; Olej rzepakowy; Smalec;cukier puder do posypania


Dodatkowo będziesz potrzebował:


Sól.


Wartości odżywcze:


Kalorie: 4979

Białko: 181g

Węglowodany: 482g

Tłuszcze: 258g

* Zamawiając 1szt. otrzymasz składniki na ok. 35 sztuk.


* Przed zakupem pudełka ze składnikami na Twój przepis sprawdź informacje znajdujące się w zakładce alergeny.

Przepis na Serowe oponki karnawałowe

Name: Serowe oponki karnawałowe

Author: ramydada - Weronika Woźniak

Description: Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 

Total Time: 45M

Type: deser

Recipe Yield: 6

Recipe Ingredients: 500 g białego sera tłustego (twarogu), 500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 4 żółtka, 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu, 250 ml kwaśnej śmietany, Olej rzepakowy, Smalec, cukier puder do posypania

Calories: 4979

Sending
User Rating 5 (1 vote)

To może Ci się spodobać

    Przepis na Zupe-krem z dyni
    Label
    W E G E

    Przepis na Zupe-krem z dyni (5 porcji) | zero waste

    0 out of 5
    24,99  z VAT

    Własne eksperymenty wychodzą najsmaczniej, jak już kiedyś pisałam. Poprzednia zupa była bez smaku, kolejna dużo za ostra jak dla mnie, no i nareszcie udało mi się zrobić zupę delikatnie słodką a zarazem lekko pikantną. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki to może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i na prawdę pysznie. A już powoli poddawałam się i myślałam, że nie da się zrobić dobrej, smacznej dyni.

    Przepis na Lina po francusku – duszony w białym winie
    Label

    Przepis na Lina po francusku – duszony w białym winie (5 porcji) | zero waste

    0 out of 5
    99,99  z VAT

    Razem z moją mamą na niedzielny obiad postanowiłyśmy przygotować lina. Był bardzo delikatny, z pysznym sosem z żurawiną. Jest to dobry pomysł na danie dla osób z założenia nie jadających ryb, ponieważ dzięki duszeniu w winie, utracił specyficzny mulisty zapach.

    Przepis na Drożdżowe racuchy
    Label
    W E G E

    Przepis na Drożdżowe racuchy (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    9,99  z VAT

    Miałam to szczęście mieć 3 babcie (a w zasadzie licząc prababcię to 4). Każda potrafiąca wspaniale gotować, a co najważniejsze każda umiała gotować coś zupełnie innego. Babcia Krysia była najlepsza do racuchów i ciast drożdżowych. Często zimą (pewnie na ferie, choć tego już nie pamiętam) przyjeżdżała do nas z dziadkiem żeby się mną zająć jak rodzice byli w pracy i smażyła dla dziadka i dla mnie drożdżowe racuchy właśnie. Pamiętam jak się nimi zajadaliśmy. Po tygodniowym pobycie u nas, mi przybywało tak pewnie z 5 kilo więcej, choć i tak dzieckiem byłam okrąglutkim. Takich racuchów nie jadłam od bardzo dawna, ale ostatnio naszła mnie wielka na nie ochota. Niestety Babcia nie zdążyła nauczyć mnie robić swoich placków, co zresztą starała się później zrobić moja ciotka, która z nią na co dzień kucharzyła. Ten przepis jest jednak zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego “Cukiernia Lidla”. Dobrze, że przemyślałam wcześniej sprawę i podwoiłam ilość składników, ponieważ przepis jest na 4 porcje, ale my najedliśmy się we dwoje (czyli zjedliśmy po 4 porcje na głowę, ale przecież racuchów nigdy za wiele)

    Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem
    Label

    Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    24,99  z VAT

    Szpinak nie smakował tak, jak go zapamiętałam z dzieciństwa. Liście były chrupiące i miały rewelacyjny smak. Postanowiłam z nim poszaleć i zainspirowana różnymi przepisami przygotowałam orientalnego kurczaka ze szpinakiem. I był to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie!

Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.