Przepis na Plukkfisk - norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste - Przepis w Garze

Przepis na Plukkfisk – norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste

Przepis na Plukkfisk – norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste

64,99  z VAT

W skrócie:

Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu.

Dostępność:

Dostępny

Ilość porcji: 4
Kuchnia: Świata
Rodzaj dania: Obiad, Kolacja
W pudełku: 600 g białej ryby (dorsz) 350g ziemniaków 1 duża cebula 150 g boczku Włoszczyzna na 2 szklanki bulionu 0,5 pęczka pietruszki 6 łyżek masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Opis:

Hej! Jak zapewne zauważyliście, spędziłam kilka dni w maju w Bergen w Norwegii. To właśnie tam, w Pingvinen, zjadłam Plukkfisk – tak naprawdę to A. zamówił, i wyglądało to dość dziwnie – taka paciaja, ale smakowało zaskakująco dobrze i różni się od tego, co bym nazwała daniem rybnym. Wczoraj A. poprosił mnie, żeby przygotować Plukkfisk na obiad. Smakowało prawie tak dobrze jak w Norwegii. Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu. Najlepiej smakuje razem ze świeżo upieczonym knäckebröd ze słonym masłem. Och mniam!


Składniki w Twoim pudełku:

600 g białej ryby (dorsz); 350g ziemniaków; 1 duża cebula;150 g boczku; Włoszczyzna na 2 szklanki bulionu; 0,5 pęczka pietruszki; 6 łyżek masła; 2 łyżki mąki; 1/2 szklanki mleka; 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


Dodatkowo będziesz potrzebował:


Olej, sól, pieprz, opcjonalnie-knäckebröd.


Wartości odżywcze:


Kalorie: 1816

Białko: 157g

Węglowodany: 96g

Tłuszcze: 82g

* Zamawiając 1szt. otrzymasz składniki na 4 porcje.


* Przed zakupem pudełka ze składnikami na Twój przepis sprawdź informacje znajdujące się w zakładce alergeny.

Przepis na Plukkfisk - norweskie danie z ryby

Name: Plukkfisk - norweskie danie z ryby

Author: ramydada - Weronika Woźniak

Description: Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu.

Total Time: 45M

Type: obiad

Recipe Yield: 4

Recipe Ingredients: 600 g białej ryby (dorsz), 350g ziemniaków, 1 duża cebula, 150 g boczku, Włoszczyzna na 2 szklanki bulionu, 0,5 pęczka pietruszki, 6 łyżek masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Calories: 1816

Sending
User Rating 5 (1 vote)

To może Ci się spodobać

    Przepis na Kremową zupę z cukinii
    Label
    W E G E

    Przepis na Kremową zupę z cukinii (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    14,99  z VAT

    Erasmus w Szwecji? Polecam dla osób, które nie boją się ciemności i zimna. Dziś po raz pierwszy od ponad tygodnia wyszło słońce. Zazwyczaj jest pochmurno – szaro buro i ponuro. Dlatego też mimo, że na ogół nie przepadam za zupami, mam tu na nie wielką ochotę. Razem z Sofią, moją współlokatorką z Hiszpanii, próbujemy poprawić sobie humor i rozgrzać się razem gotując. Tym razem zupa z cukinii z przepisu jej mamy, bo jest smaczna, rozgrzewająca, szybka do przygotowania i tania (co na tutejsze warunki, jest ważnym kryterium).

    Przepis na Serowe oponki karnawałowe
    Label

    Przepis na Serowe oponki karnawałowe (35 sztuk) | zero waste

    0 out of 5
    29,99  z VAT

    Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na “małe co nieco”. Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 

    Przepis na Babeczki "cupcakes’y" z masłem orzechowym i lukrem
    Label
    W E G E

    Przepis na Babeczki “cupcakes’y” z masłem orzechowym i lukrem (18szt) | zero waste

    0 out of 5
    34,99  z VAT

    Zawsze zachwycałam się tak ślicznie wyglądającymi cupcakes’ami na zdjęciach i w amerykańskich filmach. Wreszcie nadarzyła się okazja żeby po raz pierwszy spróbować je zrobić i podarować jako urodzinowy prezent. Były przepyszne, choć kto za lukrem nie przepada lepiej niech zrobi bez niego, ponieważ razem babeczki są baaardzo słodkie. O i jeszcze jedno. Od dawna zastanawiałam się czemu istnieje podział na muffiny i cupcakesy. Doszperałam się i mogę się z wami podzielić wiedzą – obie babeczki swoją historię rozpoczynają w Stanach Zjednoczonych, różnica tkwi w składnikach oraz sposobie przyrządzania – muffiny zawierają w sobie olej, a ciasto wyrabia się dość niedbale – nie dbając o podział na składniki suche i mokre – wszystko miesza się razem. Natomiast cupcakes’y są z dodatkiem masła, które ucieramy, dzięki czemu zyskują delikatną, puszystą konsystencję. Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej smakują mi jedne czy drugie babeczki – jednego jestem pewna – słodkości nigdy dość!

    Przepis na Pieczonego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
    Label

    Przepis na Pieczonego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (3 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    39,99  z VAT

    Jeśli macie ochotę na chińszczyznę, to proponuję zrobić samemu kurczaka słodko-kwaśnego. Jest dużo smaczniejszy niż zakupiony w barze a też będziemy wiedzieć co tak naprawdę w nim jest.

Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.