Przepis na Plukkfisk - norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste - Przepis w Garze

Przepis na Plukkfisk – norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste

Przepis na Plukkfisk – norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste

64,99  z VAT

W skrócie:

Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu.

Dostępność:

Dostępny

Ilość porcji: 4
Kuchnia: Świata
Rodzaj dania: Obiad, Kolacja
W pudełku: 600 g białej ryby (dorsz) 350g ziemniaków 1 duża cebula 150 g boczku Włoszczyzna na 2 szklanki bulionu 0,5 pęczka pietruszki 6 łyżek masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Opis:

Hej! Jak zapewne zauważyliście, spędziłam kilka dni w maju w Bergen w Norwegii. To właśnie tam, w Pingvinen, zjadłam Plukkfisk – tak naprawdę to A. zamówił, i wyglądało to dość dziwnie – taka paciaja, ale smakowało zaskakująco dobrze i różni się od tego, co bym nazwała daniem rybnym. Wczoraj A. poprosił mnie, żeby przygotować Plukkfisk na obiad. Smakowało prawie tak dobrze jak w Norwegii. Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu. Najlepiej smakuje razem ze świeżo upieczonym knäckebröd ze słonym masłem. Och mniam!


Składniki w Twoim pudełku:

600 g białej ryby (dorsz); 350g ziemniaków; 1 duża cebula;150 g boczku; Włoszczyzna na 2 szklanki bulionu; 0,5 pęczka pietruszki; 6 łyżek masła; 2 łyżki mąki; 1/2 szklanki mleka; 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


Dodatkowo będziesz potrzebował:


Olej, sól, pieprz, opcjonalnie-knäckebröd.


Wartości odżywcze:


Kalorie: 1816

Białko: 157g

Węglowodany: 96g

Tłuszcze: 82g

* Zamawiając 1szt. otrzymasz składniki na 4 porcje.


* Przed zakupem pudełka ze składnikami na Twój przepis sprawdź informacje znajdujące się w zakładce alergeny.

Przepis na Plukkfisk - norweskie danie z ryby

Name: Plukkfisk - norweskie danie z ryby

Author: ramydada - Weronika Woźniak

Description: Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu.

Total Time: 45M

Type: obiad

Recipe Yield: 4

Recipe Ingredients: 600 g białej ryby (dorsz), 350g ziemniaków, 1 duża cebula, 150 g boczku, Włoszczyzna na 2 szklanki bulionu, 0,5 pęczka pietruszki, 6 łyżek masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Calories: 1816

Sending
User Rating 5 (1 vote)

To może Ci się spodobać

    Przepis na Makaron z wędzonym łososiem w białym winie
    Label

    Przepis na Makaron z wędzonym łososiem w białym winie (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    34,99  z VAT

    Jeśli spędzacie jutrzejszy wieczór w domu, to to danie będzie idealne. Nie jest też trudne do przygotowania, więc możecie podesłać przepis swoim mężczyznom aby wykazali się w kuchni (jeśli oczywiście nie robią tego na co dzień). Makaron z wędzonym łososiem w białym winie.

    Przepis na Serowe oponki karnawałowe
    Label

    Przepis na Serowe oponki karnawałowe (35 sztuk) | zero waste

    0 out of 5
    29,99  z VAT

    Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na “małe co nieco”. Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 

    Przepis na Kotlety z marchewki i kaszy gryczanej niepalonej
    Label
    W E G E

    Przepis na Kotlety z marchewki i kaszy gryczanej niepalonej (12 szt) | zero waste

    0 out of 5
    24,99  z VAT

    Myślałam o burgerach, ale bułek w domu brak, a piec samej mi się nie chciało. Stanęło na kotletach i sałatką z pomidora, ale jest pysznie. Jakiś rok temu mama znalazła kaszę gryczaną NIEpaloną – jest szarawa i nie ma tego smaku, który mi wcześniej tak nie pasował. Warto spróbować jeśli tak jak ja, nie mogliście się przekonać do jedzenia kaszy gryczanej palonej. A jest bardzo zdrowa i pełna składników odżywczych i witamin. Także tak, będzie to przepis na wegańskie kotlety z marchewki i kaszy gryczanej, opierający się na przepisie wspomnianej już wcześniej Jadłonomii, ale z drobnymi modyfikacjami.

    Przepis na Lina po francusku – duszony w białym winie
    Label

    Przepis na Lina po francusku – duszony w białym winie (5 porcji) | zero waste

    0 out of 5
    99,99  z VAT

    Razem z moją mamą na niedzielny obiad postanowiłyśmy przygotować lina. Był bardzo delikatny, z pysznym sosem z żurawiną. Jest to dobry pomysł na danie dla osób z założenia nie jadających ryb, ponieważ dzięki duszeniu w winie, utracił specyficzny mulisty zapach.

Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.