Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem (2 porcje) | zero waste

Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem (2 porcje) | zero waste

24,99  z VAT

W skrócie:

Szpinak nie smakował tak, jak go zapamiętałam z dzieciństwa. Liście były chrupiące i miały rewelacyjny smak. Postanowiłam z nim poszaleć i zainspirowana różnymi przepisami przygotowałam orientalnego kurczaka ze szpinakiem. I był to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie!

Dostępność:

Dostępny

Ilość porcji: 2
Kuchnia: Świata
Rodzaj dania: Obiad, Kolacja
W pudełku: 300 g piersi z kurczaka, 100 g szpinaku, 1-2 torebki brązowego ryżu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
Opis:

Będąc dzieckiem, ba, a nawet będąc wegetarianką, szpinaku nie znosiłam. Pamiętam, że jak mama wyjeżdżała tata kazał mi gotować mrożoną zieloną papkę z czosnkiem i było to przeżycie dosyć straszne. Współczułam mojej koleżance z anemią, że musi jeść to świństwo, bo jest zdrowe. Świeżego jednak szpinaku przez długi czas nie dane mi było spróbować. A może i pojawiał się na stole, ale zrażona rozmrożoną papką nie chciałam nawet tknąć. Do czasu, kiedy wraz z moją przyjaciółką rozpoczęłyśmy dyskusję o ostatnio przygotowanych przez nas potrawach. Dorota chwaliła się swoją sałatką ze szpinakiem, mozzarella i żurawiną polanych jogurtem. Wtedy pomyślałam, że to może być całkiem smaczne, choć nie byłam do końca przekonana czemu akurat szpinak został w tej sałatce zaszczytne miejsce. Kiedy potem jej spróbowałam byłam zachwycona. Szpinak nie smakował tak, jak go zapamiętałam z dzieciństwa. Liście były chrupiące i miały rewelacyjny smak. Postanowiłam z nim poszaleć i zainspirowana różnymi przepisami przygotowałam orientalnego kurczaka ze szpinakiem. I był to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie!


Składniki w Twoim pudełku:

300 g piersi z kurczaka; 100 g szpinaku; 1-2 torebki brązowego ryżu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka masła; 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka curry; 1 łyżka sosu sojowego; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki bazylii i oregano


Dodatkowo będziesz potrzebował:


Oliwa, sól, pieprz.


Wartości odżywcze:


Kalorie: 839

Białko: 78,3g

Węglowodany: 87,5g

Tłuszcze: 18,7g

* Zamawiając 1szt. otrzymasz składniki na 2 porcje.


* Przed zakupem pudełka ze składnikami na Twój przepis sprawdź informacje znajdujące się w zakładce alergeny.

Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem

Name: Orientalny kurczak ze szpinakiem

Author: ramydada - Weronika Woźniak

Description: zainspirowana różnymi przepisami przygotowałam orientalnego kurczaka ze szpinakiem. I był to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie!

Total Time: 45M

Type: obiad

Recipe Yield: 2

Recipe Ingredients: 300 g piersi z kurczaka, 100 g szpinaku, 1-2 torebki brązowego ryżu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii i oregano

Calories: 839

Sending
User Rating 5 (1 vote)

To może Ci się spodobać

    Przepis na Zupe-krem z dyni
    W E G E

    Przepis na Zupe-krem z dyni (5 porcji) | zero waste

    0 out of 5
    24,99  z VAT

    Własne eksperymenty wychodzą najsmaczniej, jak już kiedyś pisałam. Poprzednia zupa była bez smaku, kolejna dużo za ostra jak dla mnie, no i nareszcie udało mi się zrobić zupę delikatnie słodką a zarazem lekko pikantną. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki to może podwoić dawkę pieprzu, ostrej papryki i curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i na prawdę pysznie. A już powoli poddawałam się i myślałam, że nie da się zrobić dobrej, smacznej dyni.

    Przepis na Plukkfisk – norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    64,99  z VAT

    Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu.

    Przepis na Rozgrzewający gulasz wołowy (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    44,99  z VAT

    Gulasz jest zainspirowany przepisem z kwestii smaku, jednak ja dodałam od siebie kilka składników i uważam, że wyszedł rewelacyjny – mięso było mięciutkie i idealnie doprawione.

    Przepis na Drożdżowe racuchy
    W E G E

    Przepis na Drożdżowe racuchy (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    9,99  z VAT

    Miałam to szczęście mieć 3 babcie (a w zasadzie licząc prababcię to 4). Każda potrafiąca wspaniale gotować, a co najważniejsze każda umiała gotować coś zupełnie innego. Babcia Krysia była najlepsza do racuchów i ciast drożdżowych. Często zimą (pewnie na ferie, choć tego już nie pamiętam) przyjeżdżała do nas z dziadkiem żeby się mną zająć jak rodzice byli w pracy i smażyła dla dziadka i dla mnie drożdżowe racuchy właśnie. Pamiętam jak się nimi zajadaliśmy. Po tygodniowym pobycie u nas, mi przybywało tak pewnie z 5 kilo więcej, choć i tak dzieckiem byłam okrąglutkim. Takich racuchów nie jadłam od bardzo dawna, ale ostatnio naszła mnie wielka na nie ochota. Niestety Babcia nie zdążyła nauczyć mnie robić swoich placków, co zresztą starała się później zrobić moja ciotka, która z nią na co dzień kucharzyła. Ten przepis jest jednak zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego “Cukiernia Lidla”. Dobrze, że przemyślałam wcześniej sprawę i podwoiłam ilość składników, ponieważ przepis jest na 4 porcje, ale my najedliśmy się we dwoje (czyli zjedliśmy po 4 porcje na głowę, ale przecież racuchów nigdy za wiele)

Przepis w Garze
Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.