Przepis na Falafel (25szt) | zero waste

Przepis na Falafel (25szt) | zero waste

24,99  z VAT

W skrócie:

Falafel, czyli smażone na głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy to popularna wegańska potrawa pochodząca z krajów arabskich. Falafel sprzedawany jest w barach szybkiej obsługi, stanowi wspaniały roślinny odpowiednik popularnego kebaba.

Dostępność:

Dostępny

Ilość porcji: 5
Kuchnia: Wegańska
Rodzaj dania: Przekąska, Obiad, Kolacja
W pudełku: 1,5 szklanki suchej ciecierzycy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, porządna garść posiekanej natki pietruszki, porządna garść posiekanej kolendry, 1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka soku z cytryny
Opis:

Falafel, czyli smażone na głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy to popularna wegańska potrawa pochodząca z krajów arabskich. Falafel sprzedawany jest w barach szybkiej obsługi, stanowi wspaniały roślinny odpowiednik popularnego kebaba. Falafel możesz z łatwością przyrządzić u siebie w domu i na pewno będzie w smaku nieporównywalnie lepszy do tego, który zjadasz na mieście. Wykonanie jest bardzo proste, ale musisz pamiętać o jednej podstawowej i najważniejszej zasadzie. Falafel przygotowuje się z surowej, namoczonej ciecierzycy. Nie wolno jej gotować! Jeśli masz odpowiedni sprzęt do zmielenia surowych ziaren, to zrobienie falafela to naprawdę łatwizna.


Składniki w Twoim pudełku:

1,5 szklanki suchej ciecierzycy; 1 cebula; 3 ząbki czosnku;porządna garść posiekanej natki pietruszki; porządna garść posiekanej kolendry; 1 łyżeczka zmielonej kolendry;1 łyżeczka kminu rzymskiego; 1/2 łyżeczki chilli w proszku;1/2 łyżeczki kardamonu; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżka pasty tahini; 1 łyżka soku z cytryny


Dodatkowo będziesz potrzebował:


Olej ok. 400ml, sól, pieprz.


Wartości odżywcze:


Kalorie: 1026

Białko: 60g

Węglowodany: 156g

Tłuszcze: 8g

* Zamawiając 1szt. otrzymasz składniki na 20-25 falafeli.


* Przed zakupem pudełka ze składnikami na Twój przepis sprawdź informacje znajdujące się w zakładce alergeny.

Przepis na Falafel

Name: Falafel

Author: WegeWeda - Agata Dominiak

Description: Falafel, czyli smażone na głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy to popularna wegańska potrawa pochodząca z krajów arabskich. Falafel sprzedawany jest w barach szybkiej obsługi, stanowi wspaniały roślinny odpowiednik popularnego kebaba.

Total Time: 45M

Type: obiad

Recipe Yield: 5

Recipe Ingredients: 1,5 szklanki suchej ciecierzycy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, porządna garść posiekanej natki pietruszki, porządna garść posiekanej kolendry, 1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka soku z cytryny

Calories: 1026

Sending
User Rating 5 (1 vote)

To może Ci się spodobać

Przepis w Garze
Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.