Najlepsze przepisy - ramydada - Przepis w Garze

Świata

przepisy ramydada weronika woźniak

ramydada.com.pl – Weronika Woźniak

Weronika Woźniak z bloga Ramydada to miłośniczka dobrego jedzenia. Nad życie kocha gluten i tzw. comfort food. W jej przepisach znajdziecie inspiracje na szybkie dania do przygotowania zaraz po pracy, jak i pomysły na pyszne śniadania czy kolacje dla znajomych. Będą też przepisy na pyszne desery, z dużą ilością masła, bo takie są najsmaczniejsze. Stara się żyć w zgodzie z kalendarzem sezonowości. Gdzieś z tyłu głowy przyświeca jej idea Slow Food, o którego członkach robiła zresztą robiła badania etnograficzne.

W wolnych chwilach, gdy akurat nie gotuje i nie wymyśla nowych przepisów, lubi czytać książki i oglądać Netflixa w towarzystwie swoich dwóch kotów, które kocha do szaleństwa. Uwielbia także kulinarne podróże, z których nie tylko przywozi nowe inspiracje – ostatnio na przykład uczyła Włochów, jak zrobić beszamel…

  • Przepis na Lina po francusku – duszony w białym winie
    Label

    Przepis na Lina po francusku – duszony w białym winie (5 porcji) | zero waste

    0 out of 5
    99,99  z VAT

    Razem z moją mamą na niedzielny obiad postanowiłyśmy przygotować lina. Był bardzo delikatny, z pysznym sosem z żurawiną. Jest to dobry pomysł na danie dla osób z założenia nie jadających ryb, ponieważ dzięki duszeniu w winie, utracił specyficzny mulisty zapach.

  • Przepis na Rozgrzewający gulasz wołowy
    Label

    Przepis na Rozgrzewający gulasz wołowy (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    44,99  z VAT

    Gulasz jest zainspirowany przepisem z kwestii smaku, jednak ja dodałam od siebie kilka składników i uważam, że wyszedł rewelacyjny – mięso było mięciutkie i idealnie doprawione.

  • Przepis na Plukkfisk - norweskie danie z ryby
    Label

    Przepis na Plukkfisk – norweskie danie z ryby (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    64,99  z VAT

    Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu.

  • Przepis na Żurawinowe pancakes z migdałami
    Label
    W E G E

    Przepis na Żurawinowe pancakes z migdałami (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    14,99  z VAT

    Na leniwe niedzielne śniadanie ze słońcem, które wreszcie się pojawiło. Na śniadanie na trawie czy też do łóżka. A może na niedzielne śniadanie dla mamy z okazji Dnia Matki. Wszystkie wymówki są dobre żeby zjeść tak przepyszne PANCAKESY Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI. 

  • Przepis na Pieczonego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
    Label

    Przepis na Pieczonego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (3 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    39,99  z VAT

    Jeśli macie ochotę na chińszczyznę, to proponuję zrobić samemu kurczaka słodko-kwaśnego. Jest dużo smaczniejszy niż zakupiony w barze a też będziemy wiedzieć co tak naprawdę w nim jest.

  • Przepis na Sałatę cezar
    Label

    Przepis na Sałatę cezar (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    24,99  z VAT

    Na sałatę cezar przychodzi nam ochota raz na jakiś czas, kiedy łapie mnie leń i nie chce mi się zbyt długo stać w kuchni. Jest też bardzo sycąca, więc może być bez problemu zjedzona jako obiad lub kolacja.

  • Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem
    Label

    Przepis na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    24,99  z VAT

    Szpinak nie smakował tak, jak go zapamiętałam z dzieciństwa. Liście były chrupiące i miały rewelacyjny smak. Postanowiłam z nim poszaleć i zainspirowana różnymi przepisami przygotowałam orientalnego kurczaka ze szpinakiem. I był to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie!

  • Przepis na Kluski śląskie
    Label
    W E G E

    Przepis na Kluski śląskie (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    9,99  z VAT

    To najszybszy i najprostszy przepis na kluski śląskie. Zdradziła mi go babcia pochodząca z Prudnika, więc zna się na rzeczy.

  • Przepis na Drożdżowe racuchy
    Label
    W E G E

    Przepis na Drożdżowe racuchy (4 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    9,99  z VAT

    Miałam to szczęście mieć 3 babcie (a w zasadzie licząc prababcię to 4). Każda potrafiąca wspaniale gotować, a co najważniejsze każda umiała gotować coś zupełnie innego. Babcia Krysia była najlepsza do racuchów i ciast drożdżowych. Często zimą (pewnie na ferie, choć tego już nie pamiętam) przyjeżdżała do nas z dziadkiem żeby się mną zająć jak rodzice byli w pracy i smażyła dla dziadka i dla mnie drożdżowe racuchy właśnie. Pamiętam jak się nimi zajadaliśmy. Po tygodniowym pobycie u nas, mi przybywało tak pewnie z 5 kilo więcej, choć i tak dzieckiem byłam okrąglutkim. Takich racuchów nie jadłam od bardzo dawna, ale ostatnio naszła mnie wielka na nie ochota. Niestety Babcia nie zdążyła nauczyć mnie robić swoich placków, co zresztą starała się później zrobić moja ciotka, która z nią na co dzień kucharzyła. Ten przepis jest jednak zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego “Cukiernia Lidla”. Dobrze, że przemyślałam wcześniej sprawę i podwoiłam ilość składników, ponieważ przepis jest na 4 porcje, ale my najedliśmy się we dwoje (czyli zjedliśmy po 4 porcje na głowę, ale przecież racuchów nigdy za wiele)

  • Przepis na Makaron z wędzonym łososiem w białym winie
    Label

    Przepis na Makaron z wędzonym łososiem w białym winie (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    34,99  z VAT

    Jeśli spędzacie jutrzejszy wieczór w domu, to to danie będzie idealne. Nie jest też trudne do przygotowania, więc możecie podesłać przepis swoim mężczyznom aby wykazali się w kuchni (jeśli oczywiście nie robią tego na co dzień). Makaron z wędzonym łososiem w białym winie.

  • Przepis na Makaron chow mein
    Label

    Przepis na Makaron chow mein (2 porcje) | zero waste

    0 out of 5
    29,99  z VAT

    Bywa tak, że mamy potworną ochotę na chińczyka. Dlatego też coraz częściej uczę się gotować dania orientalne, które będą odpowiadały moim kubkom smakowym i będą przyrządzane porządnie, smacznie, a nie “aby zapchać głód”.

  • Przepis na Serowe oponki karnawałowe
    Label

    Przepis na Serowe oponki karnawałowe (35 sztuk) | zero waste

    0 out of 5
    29,99  z VAT

    Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na “małe co nieco”. Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 

Koszyk Przepis usunięty. Undo
  • Koszyk jest pusty.