Wykaz alergenów w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat zrywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być́ łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość́, że w odniesieniu do danej zrywności występują̨ kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przekazujemy państwu listę alergenów w poniższej tabeli.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenuNazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, zbyto, jęczmień́, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki oraz produkty pochodne.
3 Jaja i produkty pochodne.
4 Ryby i produkty pochodne.
5 Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
6 Soja i produkty pochodne.
7 Mleko i produkty pochodne.
8 Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
9 Seler i produkty pochodne.
10 Nasiona sezamu i produkty pochodne.
11 Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ wprzeliczeniu na S02
12 Łubin i produkty pochodne.
13 Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą̨ one zawierać́ śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.